sâmbătă, 1 decembrie 2012

România mea

Dacă sărbătorile religioase şi-au pierdut esenţa în capcana consumerismului, de ce nu ar face-o şi sărbătoarea naţională?

La televizor, ziua României este exploatată prin zeci de găselniţe mediatice care nu-şi tinesc cârligul spre sentimentul tău patriot, ci spre nevoia ta de divertisment, nuanţata cu un pic de spârc naţional.
Dar dezbrăcată de costume populare şi decoruri tricolore, televiziunea scoate la iveală aceiaşi sâni siliconati şi rânjete regizate. Iar de vrei să evadezi în stradă, nu vei găsi decât huiduielile oamenilor ajunşi la disperare care eclipsează cu mult reprezentaţiile militare.
Şi-atunci? Unde cauţi românismul când în jur nu este decât o diversiune? Cui dedici bătăile inimii tale, cu o mândrie românească pe care cauţi s-o explici şi altfel decât în termeni  superficiali?

Caut-o în tine. În experienţele tale. În motivele tale şi numai ale tale. Nu cauta citate emoţionante despre trecutul românesc. Nu cauta inspiraţie în alţii pentru România ta. Fă-ţi propria Românie, pentru că lumea nu va deveni mai bună decât dacă noi dăruim lumii oameni mai buni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu