joi, 15 mai 2014

Noptieră, noptierişoară, cum să fie cea mai tare librărie din ţară?De la basmele Fraţilor Grimm, mai vechi în casă decât mine, până la coperţile colorate ale volumelor chick lit, pe care le cumpăr cu nerăbdare din librarii online, multe cărţi s-au perindat pe noptiera mea. Pe unele le-am iubit, unele m-au intrigat, altora le-am uitat acţiunea dar nu şi starea pe care mi-au lăsat-o iar cele mai norocoase se află în biblioteca din dormitor, şi nu în cea din sufragerie.
Aţi spune că nu mai e niciun raft pentru o carte nouă în casă. Şi aveţi dreptate. Dar asta nu o să mă împiedice să-mi cumpăr cel puţin un volum Isabelle Allende ( http://www.libris.ro/dragoste-isabel-allende-HUM978-973-689-674-3--p777560.html), pe care abia aştept s-o descopăr, sau să achiziţionez Boris Vian – Moarte pocitaniilor, atunci când se va întâmpla minunea să mai găsesc pe undeva această carte. Aşa că, ce să mai, undă verde librăriei care mă va cuceri.


Dacă vorbim de-o librărie online, cum ar fi http://www.libris.ro/, cred că cel mai important e să-şi câştige notorietatea expunându-se pe site-uri targetate iubitorilor de lectură. Parcă şi văd un banner de librărie pe site-ul cafenelei The Readers. Dar ce te faci cu cititorii care nu trăncăne internetul zi lumină?! Musai să fie şi ei fani ai imaginaţiei bogate, aşa că librăria asta online ar putea să iasă în offline printr-un stencil trântit pe asfalt, în faţa unei guri de metrou, că doar în metrou se citeşte mult. Iar dacă Ziua Poeziei a fost marcată în metrou cu atâta succes, ce-ar fi să umplem metroul, de această dată, cu stickynotes cu citate din cărţi celebre, urmate de link-ul librăriei online de unde pot fi achiziţionate? Nu s-ar scoate la unison toate tabletele şi smartphone-urile, în metrou, şi s-ar face trafic baban?
Şi după ce urci pe şa şi descoperi librăria aşa, tre’ să te întâmpine şi ea cumva. Nu neapărat cu rime, ce-i drept. Mai degrabă cu un intro page cu un endorser, pentru cunoscători, sau cu-o celebritate, pe româneşte. O celebritate din teatru sau cunoscut intelectual, care să-mi recomande o secţiune din site. Şi dacă această colaborare e prielnică, mi-ar plăcea să găsesc pe site-ul librăriei secţiunea „Cărţile preferate ale lui Marius Manole”. Nu că n-aş avea propriile gusturi, dar azi şi cititul merge pe recomandări!

După ce Marius Manole mă întâmpină pe-un intro page, cu-o carte-n mâna, intru în site. Dacă tot sunt fană a lecturii, eu zic c-am depăşit de mult timp formulele clasice de prezentare. Şi-n loc de tehnicele secţiuni, m-ar gâdila mai mult curiozitatea să intru pe rubrici jucăuşe precum „Pagini pentru minte şi suflet”, în loc de Psihologie sau Dezvoltare Personală, ori „Maşina timpului către copilărie”, unde evident ar fi cărţi pentru copii. Că până la cărţi ar fi şi alte secţiuni dedicate filmelor sau muzicii, chiar şi mai bine. O librărie serioasă oferă şi „Coltul filmelor” sau „Talcioc de muzică bună”.
Şi ştiţi ce mi-ar mai plăcea mie să găsesc pe-o librărie online? Cărţi second-hand. Da, dom’ne, un anticariat. Ca să fie serviciu complet. Şi în caz că vă întrebaţi dacă ideea aceasta ar merge, ce-ar fi să faceţi o campanie, apelând tot la celebrităţile intelectuale, care să doneze cărţi? Să fie secţiunea „Lecturi trecute prin mâini celebre”, unde poţi cumpăra cărţi care-au fost ale preferaţilor tăi. Eu clar mi-aş lua o carte care-a stat în bibliotecă la Ana Ularu.

Bineînţeles, asta pe post de campanie de promovare a librăriei pe termen scurt, că scopul rămâne vânzarea cărţilor noi. Dar cu puţin zvâc pe la apelative, un pic condimentată cu nume respectate şi niţel periată cu-o reducere când şi când, aşa-i că şi voi aţi găsi în librăria online site-ul preferat?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu